Otto Fries med familj

Otto Fries


Otto Fries utbildade sig till lantmätare i Stockholm efter att ha läst geologi i Uppsala och Stockholm. Han gifte sig 1866 med med kyrkoherdedottern Christina Sofia, Magdalena, Fredrika Sundborg (1834-1917)

 

1871 utvandrade Otto till USA. "Därifrån skickade han en hel del växtmaterial till sin far och den Botaniska institutionen i Uppsala." Källa:Wikipedia

 

Han upprättade den första officiella kartan över The Orange County och gjorde den första folkräkningen av indianstammen i området.

 

Paret fick två döttrar. 1873 flyttade även hustrun med döttrarna till Florida.

Christina Fries född Sundborg


Kena (Christina) Fries 1868-1945

Eva Fries 1870-1949. Gift med professor Einar Lönnberg 1865-1942. Intendent vid Naturhistoriska Riksmuseet.

Eva och Einar Lönnbergs första hem i Uppsala.


Denna inbjudan fick Eva förmodligen när hennes man skulle ta emot en medalj eller annan bemärkelse ur kungens hand.

Per Erixon


Gener från Elias Fries har också dykt upp hos en av hans sondotters sondotters son: Per Erixon, docent i botanik vid Uppsala universitet och trädgårdsintendent vid Uppsala linneanska trädgårdar. Per är ättling till Elias Fries son Otto (familjens svarta får).

På bilden till höger sitter Per med sin moster (Katarina Elvin) och sin kusin i utställningen "I Linnés lummiga salar"  i montern Linnés Uppsala på Trädgårdsmässan i Älvsjö 2015.

Per är klädd i tidstypiska kläder för en akademiträdgårdsmästare. Han föreställer en trädgårdsmästare som hette Lars Broberg (alltså inte Linné).

"Lars Broberg, 1764-1795, var en mycket skicklig trädgårdsmästare som visades stor uppskattning av konsistoriet. Som trädgårdsmästare skötte han inte bara växterna utan också trädgårdens djur. Där fanns bland annat markattor, tranor, påfåglar, papegojor, en struts och en kasuar."

Föreningen bildades 1929 och har till syfte att vårda minnet av den berömde svampforskaren Elias Fries samt att främja sammanhållningen av hans ättlingar.

Kontakta styrelsen

Copyright @ All Rights Reserved