Framgångsrika Ättlingar

Denna sida informerar om dem av Elias Fries senare ättlingar som på olika sätt har utmärkt sig. Detta kommer att ske utan rangordning.

I Svenskt porträttgalleri / XIII. Läkarekåren

(biografier af A. Levertin) /145 Projekt Runeberg
(1895-1913) Author: Albin Hildebrand

Sv.D. söndagen den 11 september


Maja Reichard har nu också tagit silver på 50 meter fritt och  brons på 100 meter bröstsim i Paralympics. Grattis till tre medaljer!

Magnus Fries var professor i nordisk skoglig växtgeografi. Hans far var professor Robert Fries och också han botaniker. Han var föreståndare för Bergianska stiftelsen i Stockholm 1915-1944. Nedan finns en artikel skriven av professor Rolf Santesson efter Magnus Fries död 1987.

På en intressant informationstavla om gården Näverkärr (mellan Kungshamn och Lysekil) kan man också läsa om Magnus Fries insatser för skogsvård och om Calla Curman, gift med Carl Curman. Tavlan är godkänd av Västkuststiftelsen och ägaren till Näverkärr, Ingeborg Benjour.

Nedan en artikel i SvD 1955 då Robert Fries blev jubeldoktor - som den 4:e rad i släkten Fries.

Maja Reichard satte världsrekord och vann en guldmedalj i 100 meter bröstsim i London Paralympics 2012.  

Hon tävlade i klassen för blinda.

Maja är är sonsons dotterdotters dotterdotter till Elias Magnus Fries.


Maja Reichard tog också sitt femte internationella mästerskapsguld på 100 bröstsim den 4 augusti 2014.

Släktens två berömda konstnärer
Bland våra ättlingar finns minst två berömda nutida konstnärer


Ulla Fries

I ett pressmeddelande från 2013-02-28 kan man läsa att

http://www.svenskakonstnarer.se/start/plus_artist.php?chr=6&aid=2265

är känd som en av landets främsta grafiker. På senare tid har hon också börjat skulptera. Som en röd tråd genom konstnärskapet går precisionen i utförandet och skärpan i iakttagnadet. Med ömsinthet, humor och omsorg frammanar Ulla Fries, med naturen som utgångspunkt, livets olika stämningar i sina verk. Hon finns representerad på Moderna Museet, Gustav VI Adolfs Samling.Uppsala, Göteborgs, Norrköpings, m.fl. konst och länsmuseer i Sverige,Kiasma, Helsingfors, Åbo museum. Alvar Aalto Musem. Nasjonalgallerit, Oslo, National Gallery of Australia. Bibliotheque Nationale Paris, samt British Museum, London.
 

Ulla Viotti

I Uppsala Nya Tidning fanns en artikel 13-05-12 med rubriken "Tegelkonstnären som vill inspirera" inför Ulla Viottis utställning i Botaniska trädgården i somras . Artikeln inleds med: "Hon har kallats en teglets ambassadör och ser sin konst som ett missionsarbete". Man kan vidare läsa att hon är representerad med ett åttiotal permanenta skulpturer i offentlig miljö runt om i Sverige. Bland annat har hon gjort naturstensgolvet Golvets trasmatta till riksdagens nya bibliotek i Stockholm. Hon finns även representerad vid ett fyrtiotal internationella museer världen över.

Ännu en tidningsartikel från 1955 från en okänd tidning som handlar om släktens fyra jubeldoktorer.

Föreningen bildades 1929 och har till syfte att vårda minnet av den berömde svampforskaren Elias Fries samt att främja sammanhållningen av hans ättlingar.

Kontakta styrelsen

Copyright @ All Rights Reserved